среда, 8. децембар 2021.

"Сусретања с обе стране границе": Берлин-Минхен-Инголштат-Суботица


 Ученици Допунске наставе српског језика из СР Немачке (Берлина, Минхена и Инголштата) уз помоћ наставница Марије Алексић, Татјане Хот и Александре Цветковић и ученика Основне школе „Јован Микић“ из Суботице и наставница немачког језика Аните Милковић и Весне Матић, реализовале су три заједничка онлајн сусрета у оквиру пројекта Образовни круг „Сусретања – с обе стране границе.“

Први сусрет је реализован 5. новембра 2021. године и био је на тему ученичких хобија, талената и интересовања. Том приликом ученици из наведених градова из СР Немачке и Републике Србије снимили су један краћи видео-запис под називом „То сам ја“ и представили се једни другима. Ученицима је било интересантно да што више сазнају једни о другима  и са великим задовољством су учествовали у снимању краћих видео-записа. По одгледаним видео-записима, открили смо да већина ученика дели слична интересовања и да се углавном исто живи и размишља у обе државе. Ученици из Суботице показали су висок ниво знања немачког језика и показали су деци у Берлину и Минхену школске просторије, које су ученици веома позитивно прокоментарисали и пожелели да у будућем периоду посете основну школу „Јован Микић“ из Суботице.

Други онлајн час реализован је 20. новембра 2021. године на тему „Мој град“ (знаменитости, знамените личности из града...). Ту су се онлајн путем укључили ученици из Берлина, Минхена и Суботице. Свако од ученика презентовао је место у којем живи и наводио занимљиве појединости које се тичу места у коме је рођен. Ученици из Минхена су говорили о  центру Минхена -Мариенплацу (Der Marienplatz), у којем се током целе године одржавају бројни културни догађаји и фестивали и представља полазну тачку за посету овој баварској престоници.  Сазнали смо да је то главни и најнасељенији град Баварске, глобално средиште уметности, науке, технологије, културе, образовања и има веома висок стандард и квалитет живота.

Ученици из Суботице представили су свој град у виду краћег видео-записа, говорили су о знаменитостима града, занимљивој архитектури и познатим личностима и навели да је Суботица преко 200 пута мењала своје име. То је ученицима из Берлина било посебно интересантно и поставили су питање ученицима из Суботице, због чега је град толико пута мењао своје име кроз историју. Како се ради о мултинационалном окружењу тај податак не би требало да чуди, јер су бројне етничке заједнице током историје именовале град у складу са својим етничким идентитетом.

Берлински ђаци представили су знаменитости овог града уз посебно освртање да у Берлину живи преко 180 нација и да је то главни град СР Немачке, уједно и једна од 16 немачких покрајина, који је пун историјских занимљивости, спортских, политичких и културних догађаја и један од јефтинијих градова у држави. Ђаке из Суботице занимало је како се живи у великом граду попут Берлина, које су предности и мане живота у тако великој европској метрополи. Ученици из Берлина одговарали су на сва постављена питања и позвали су своје другаре да их посете у наредном периоду.

Трећи онлајн сусрет био је последњи, уједно и најслађи. Говорило се на тему „Специјалитета из околине“. Ученици из Берлина су креирали занимљиву презентацију и говорили о великом броју специјалитета, које воле да пробају житељи, али и туристи из свих делова света. Посебно место је припало кромпиру, који је главни додатак свим јелима на територији целе Немачке и одиграо је кључну улогу за време Другог светског рата, када је спасио велики број људи од сигурне смрти. Ученици из Инголштата, који су се овога пута прикључили онлајн сусретима, говорили су о слатким специјалитетима који су карактеристични за подручје Баварске, док су ученици из Суботице представили чувене штрудле и остала традиционална војвођанска јела, на које ђаци из Берлина и Инголштата нису остали имуни. Презентација је завршена песмом нашег чувеног кантаутора Ђорђа Балашевића „Ал' се некад добро јело“ и измамила је осмехе на свим дечијим лицима.

 За сам крај онлајн сусрета, пожелели су једни другима велике поздраве, уз обећање да ће пробати специјалитете и уживо посетити једни друге.

Снимак ученика из Берлина постављен је на јутјуб каналу и можете га погледати на овом линку: 


Делове презентације ученика из Берлина и Суботице, можете погледати у наставку линка:




Нема коментара:

Постави коментар