среда, 13. октобар 2021.

"Образовни круг - Сусретања"


   Три ученице српске допунске школе у Берлину, заједно са наставницом српског језика Марија Алексић, имале су велико задовољство и част да присуствују јавном часу "Образовном кругу -Сусретања" одржаног 13. октобра шутем посебне онлајн платформе, коју је Математички факултет у Београду.

Јавни час "Образовни час - Сусретања" подржан је од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, иницијатор и организатор сусрета је Стеван Ковачевић, уједно је директор и оснивач Кроса РТС-а.

Јавном часу су присуствовали министар просвете Бранко Ружић, министар омладине и спорта Вања Удовичића и директор Управе за сарадњу и Србима у региону Арно Гујон. Координаторке нобразовно-васпитног рада у иностранству Биљана Букинац, Блаженка Тривунџићу и Татјане Поповић, потрудиле су се да помогну у сваком сегменту приликом реализације оваквог значајног догађаја и биле су у сваком тренутку уз своје наставнике и ученике српских допунских школа у дијаспори.  

Ученице српске допунске школе у Берлину (Дафина Омеровић, Мила Тил и Славица Ђурић), пажљиво су се припремале за овај важан и значајан догађај и признају да су се сви три имале уочи реализације јавног часа.

Дафина је прочитала у једном од раније написаних чланака да је један део живота, министар просвете Бранко Ружић провео са својим родитељима у Аустралији, па јој је било интересантно да сазна на ком је језику садашњи просвете слушао наставу.

Министра омладине и спорта Вању Удовичића је одушевило питање Миле Тил, како да изађемо на крај са притиском да победимо, или са друге стране разочарањем кад изгубимо у неком спортском такмичењу. Министар Вања је одговорио да је за све победе и поразе, неопходан и најважнији утицај ослонац свој тим и да све ситуације у животу треба да се нађе снаге и настави даље. Ако је човек искрен у ономе што ради и даје све од себе, онда му је много лакше да преброди пораз и настави даље да ради на себи.

Славица Ђурић и њена мама одмах су признале да у великој мери, прате, подржавају и цене рад Арна Гујона и да су више пута прочитале његову ауторску књигу "Сви моји путеви воде ка Србији". Славицу је интересовало да сазна да ли је директору канцеларије Управе за дијаспору Арно Гујону било тешко да научи српски језик и која реч на српском језику за њега има најлепше значење. Из његовог одговора смо сазнали да то није нимало лак задатак и да је најлепша реч на српском језику за њега хоризонт - која има синонимично значење за помало заборављену српску реч "обзорје".

Трима учесницима је било посебно драго што су могле да упознају своје вршњаке из осталих градова дијаспоре и региона и да чују њихова питања и размишљања, која су била упућена гостима.
Утисци ђака и родитеља након реализоване конференције, била су одлична и пуна позитивних утисака, пожелеле су да буде више оваквих јавних часова, а по могућству и дружења уживо, јер је то веома важно за едукативни развој наше деце у дијаспори.



Нема коментара:

Постави коментар