среда, 6. новембар 2019.

РАДУЈЕМО СЕ СВАКОМ НОВОМ УЧЕНИКУ

Поштовани родитељи деце која живе у Берлину,

Врата наше школе су отворена за сву децу која желе да уче српски језик.

Често у разговору са родитељима које сретнем у граду, продавницама, на разним скуповима у организацији српске заједнице, чујем да би и родитељи, и деца волели да дођу код нас да се деца упишу, али ''се стиде јер дете не говори добро српски језик''.

Управо то што дете не говори уопште српски језик, или га говори слабо, треба да буде разлог за упис.
Ту смо да учимо и помажемо једни другима. Сваком новом речју смо ближе нашој домовини.

Такође бих желела да позовем децу која су се са родитељима недавно доселила у Берлин. Већина мама и тата те деце, са којима се понекад сретнем, сматра да деца довољно добро говоре српски језик и да га неће заборавити, па да им зато није потребно похађање наставе на српском језику.
Верујте, хоће! Временом ће други језици, које Ваше дете учи, потискивати онај који је мање у употреби. Такође ће им период прилагођавања на нову средину бити лакши уз децу са којом ће разговарати на матерњем језику. У исто време ће стећи и нове пријатеље.

Ово је мој закључак, произашао из вишегодишњег искуства и педагошког рада са децом српског порекла у иностранству, а који сам желела да поделим са свима вама који читате овај текст.

Очекујемо вас и радујемо се сваком новом ученику!

У одељку ПУНКТОВИ се можете информисати о местима и терминима одржавања часова. Наставу на српском језику, организовану од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, у Берлину одржавамо колегиница Мирјана Стефановић и ја.


Милана Ракић,
мастер професор српског језика и књижевности и наставник Допунске школе на српском језику у Берлину



Нема коментара:

Постави коментар