среда, 21. фебруар 2018.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА


Низом занимљивих активности, ученици Допунске школе на српском језику у Берлину су са својим професоркама Мирјаном Стефановић и Миланом Ракић обележили 21. фебруар, Међународни дан матерњег језика.  Професорке су најпре на часовима разговарале са ученицима о значају учења и очувања српског језика, а затим су се на овај дан сви заједно подсетили важних личности, које су у српској прошлости дале велики допринос развоју српског језика и књижевности.
Професор Милана Ракић је са својим ученицима за ову прилику снимила филм у коме се, осим представљања школе, приказује рад на очувању српског језика кроз наставне и ваннаставне активности. Било је речи и о Доситеју Обрадовићу, једном од највећих српских просветитеља. Овај филм у једном сегменту указује и на чињеницу да велики број деце српског порекла одраста у иностранству са минималним знањем матерњег језика и да се са њима почиње од учења најосновнијих појмова.
Филм Допунске школе на српском језику из Берлина приказан је 21. фебруара на скупу ''Српски језик данас'', који је у Београду, поводом Међународног дана матерњег језика, организовала Задужбина ''Доситеј Обрадовић''. Овом скупу су присуствовали министар културе и информисања Владан Вукосављевић, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Филолошког факултета Универзитета у Београду, као и најпризнатији познаваоци српског језика данас.
О нашој активности известили су Интернет портал РТС-а за дијаспору, Интернет часопис за подстицање дечјег стваралаштва ''Табла'', Задужбина ''Доситеј Обарадовић'' и Дневни лист ''Вести'' из Франкфурта.

А сам филм може се погледати овде:


Нема коментара:

Постави коментар