петак, 15. септембар 2023.

Прослава Дана српског јединства, слободе и националне заставе

 


У Амбасади је 15. септембра свечано обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе. На наш позив, културно-уметнички програм су приредили ђаци Допунске школе на српском језику у Берлину и чланови културно-уметничког друштва „Младост“, који су поред рецитација дела најпознатијих српских песника извели и нумеру „Тамо далеко“ и одиграли сплет народних игара из Србије. 

Амбасадор др Снежана Јанковић је отворила свечаност пожелевши добродошлицу гостима. Говорила је о значају овог празника за све наше грађане у свету, са посебним освртом на потребу неговања јединства и слоге и нераскидивих веза између дијаспоре и матице.

Више о прослави Дана српског јединства, можете прочитати у наставку текста: https://www.vesti-online.com/ljubav-prema-otadzbini-2/ 




недеља, 10. септембар 2023.

Ћирилица широм Берлина


Традиционални Благослов за почетак нове школске године, обележен је 10. септембра 2023. у храму Светог Саве у Берлину. Ђачки молебан служио је епископ Дизелдорфа и целе Немачке Г Григорије Дурић. Пожелео је срећан почетак школске године и указао на важност и значај учења.

Уз веселу, радну и динамичну атмосферу одржани су и први родитељски састанци и упознавање са придошлим ученицима.

Дописник "Вести" Бранислав Ђорђевић написао је чланак поводом ђачког молебана и нове школске године: https://www.vesti-online.com/cirilica-sirom-berlina/



петак, 1. септембар 2023.

Нови упис у школску 2023/2024. годину


 Поштовани ученици и децо која желите да се прикључите настави у Допунској школи на српском језику у Берлину, 

У организацији Министарства просвете Републике Србије, настава од 1. до 8. разреда постоји на више наставних пунктова у Берлину.
Циљ образовно-васпитног рада је учење и неговање српског језика као матерњег језика ученика, развијање и јачање свести о свом националном и културном идентитету кроз проучавање највреднијих дела српске културне баштине и одржавање трајних веза са отаџбином.

У одељку ПУНКТОВИ се можете информисати о досадашњим местима и терминима одржавања часова. За све додатне информације обратите се на имејл наше школе. 

За упис је најпре довољно да преузмете и попуните УПИСНИЦУ, и да се пријавите наставницама на школски имејл srpskadopunskaskola@gmail.com  или телефоне ради даљих упутстава.
Мирјана Стефановић моб. 01578 3168631 и Марија Алексић моб. 01577 8541949

Планирани датум почетка наставе у Допунској школи на српском језику у Берлину је 4. 9. 2023. године.

Формулар уписнице можете преузети ОВДЕ

ОЧЕКУЈЕМО ВАС!

субота, 19. август 2023.

Лето у завичају

 


Министарство просвете Републике Србије организовало је Летњу школу српског језика и културе за ученике из дијаспоре „Лето у завичају“. Школа се реализује у три термина за време школског распуста, а кроз њу ће проћи 217 ученика из дијаспоре у пратњи 17 својих наставника. Програм школе осмислила је проф. др Марина Јањић, редовни професор Филозофског факултета у Нишу. Ученицима је у оквиру активности омогућено учење српског језика у контексту националне културе кроз говорне и игровне активности, кроз уметност, културу, традицију, као и друге културне и спортске активности.


Полазници Летње школе у Тршићу обишли су Бању Ковиљачу и манастир Троношу. У манастиру Троноши Вук Стефановић Караџић се школовао и стицао своја прва знања.

Четири ученика из Берлина у пратњи наставнице Марије Алексић (у термину до 13. до 19. августа) била су део  овогодишње Летње школе у Тршићу.








среда, 28. јун 2023.

Видовданско надахнуће у Берлину

 


Допунска настава на српском језику у Берлину у организацији министарства просвете Републике Србије, одржала је велику Видовданску приредбу 24. јуна у прелепом амбијенту Амбасаде Републике Србије, уз свечано уручење ђачких књижица ученицима свих разреда. У културно-уметничком програму је учествовао велики број ђака, а приредбу је пратило око триста присутних ученика и гостију.

Наставнице српске допунске школе Марија Алексић и Мирјана Стефановић срдачно су дочекале бројну децу и њихове родитеље и захвалиле им се на континуираном омасовљењу и праћењу наставе. Том приликом уручене су и захвалнице амбасадорки  Републике Србије у Берлину др Снежани Јанковић, старешини храма Свети Сава протојереју ставрофору Радомиру Колунџићу, представницима клубова и савету родитеља допунске наставе на дугогодишњој сарадњи и помоћи у реализацији наставе.

Амбасадорка др Снежана Јанковић је изразила велико задовољство што се допунској настави на српском прикључује све више ученика и што се велики број ђака са родитељима одазвао позиву да увеличају обележавање великог српског празника, Видовдана и доделу ђачких књижица. Говорила је и о значају Видовдана за српски народ и жртвама које су наши преци поднели за слободу и независност.

 -Идентитетска основа значи да знамо ко смо, којим језиком говоримо, којим језиком пишемо, каква нам је култура и каква је наша историја- истакла је амбасадорка у своме обраћању.

Старешина храма Свети Сава у Берлину, протојереј ставрофор Радомир Колунџић је децу и родитеље подсетио на моралне и духовне изазове којима одолевамо од Видовдана до данас.

-Пре више од шест векова, српски народ је на Косову положио испит из родољубља. Од оног времена до данас, у народну душу уливан је идеал чистог јеванђеоског родољубља и идеал хришћанскох схватања патриотизма. Видовданске поруке имају велику снагу и надахнућа и покретања на нова прегнућа-истакао је протојереј Колунџић.


Богат и разнолик културно-уметнички програм састојао се од бројних кратких и поучних говорних садржаја, уз извођење хорских дечјих песама „Негујмо српски језик“ и „Ћирило и Методије“. Мелодију „Косовски божури“ на виолончелу извео је Анђел Васић, а песму „Србија“ отпевале су сестре Емилија и Наталија Стојилковић.

 Изведен је и ђачки игроказ „Комади различнејих косовскијех пјесама“ уз сјајну кореографију „Шумадија“ коју су маестрално одиграли фолклораши српско-немачке заједнице „Младост“ који су били гости на овој ђачкој свечаности.

Уз аутентичне епске звуке гусала, реномирани и вишеструко награђивани гуслар Светозар Копривица отпевао је део из „Кнежеве вечере“. Велике и дубоке емоције изазвала је и песма „Ој, Косово, Косово“ коју је отпевала ученица другог разреда Јозефина Милетић, уз громогласни и ритмички аплауз свих присутних гостију и ученика.

Поред ученика из Берлина, део наступа су били и ученици који похађају наставу на даљину и дали су значајан допринос и печат у реализацији Видовданске свечаности.

https://www.vesti-online.com/nadahnuce-traje-vekovima/







понедељак, 8. мај 2023.

Пројектна настава: Култура сећања -Дневник Ане Франк


Оно што је учињено, не може се поништити, али се може спречити да се понови - са овом идејом водиљом започео је пројекат Култура сећања - Дневник Ане Франк. Пројекат су реализовали ученици и наставници Допунске наставе на српском језику у иностранству (Берлин, Хесен и Хамбург), а аутори су   наставнице Марија Алексић, Бојана Ракоњац и Татјана Филиповић.


Кроз пажљиво осмишљене и вођене активности, ученици су се упознали са судбином Ане Франк, девојчице која је постала симбол свих невиних жртви Другог светског рата, али и симбол борбе против нацизма, злочина и нечовечности. Основни циљ био је пробудити код ученика емпатију, развити свест о вредности свакога живота, свест о важности поштовања људских слобода и  људских права.

У уводном делу пројекта, наставнице у својим групама представиле ученицима тему и циљеве пројектне наставе и подсетиле их на историјске чињенице везане за Други светски рат. Уведени су појмови антисентизам, геноцид и холокауст, а затим су полако упознати и са судбином породице Франк.

Акценат централних активности у свим групама (Берлин, Хесен и Хамбург) био је управо на Ани, храброј девојчици, која је била њихових година и која је, бележећи сопствене мисли,  

оставила дубоке и важне ванвременске поруке и опомене човечанству. Ученици су имали прилику да читају изабране одломке из Дневника на српском и на немачком језику, да разговарају о њима, износе  слободно своје ставове, мисли и осећања уз истицање важности неговања културе сећања.

У завршном делу пројекта, који је трајао месец дана, ученици из Берлина су са својом наставницом Маријом Алексић направили пано - хронолошки приказ живота породице Франк, а групе из Хесена су са наставницом Бојаном Ракоњац посетиле Јеврејски музеј и Центар породице Франк у Франкфурту. Породични центар Франк прикупља и обједињује заоставштине јеврејске породице Франк  и са њима повезаних породица: Елиас, Цан и Стерн. Tу се налазе фотографије, писма, разгледнице и писане позивнице, као и слике, намештај, порцелан и књиге.

Као крајњи продукт овог великог и значајног пројекта настао је и филм Култура сећања - Дневник Ане Франк у чијој су реализацији учествовали ученици из свих група. Њихова заједничка порука дата је на крају филма кроз дирљиво обраћање Ани: Драга Ана, памтимо због тебе, због нас и због оних који тек долазе!



                                                      


недеља, 30. април 2023.

Музичке радионице српског традиционалног певања

  Српска допунска школа у сарадњи са СНЗ "Младост" у Берлину одржала је бесплатне музичке радионице српског традиционалног певања у суботу и недељу (29. и 30. априла 2023.).

Музичке радионице певања за млађи и старији узраст водила је Ивана Тодоровић из Србије, професор етномузикологије и уметнички руководилац изворне групе "Црнућанка".

Пре почетка музичких радионица певања, ученици су у фер надметању знања, проверавали колико познају Србију, њене реке, планине, српске научнике, спортисте и увек су успевали да буду брзи и дају тачне одговоре. Музичке радионице биле су обојене најлепшим традиционалним српским песмама из Шумадије, источне и западне Србије, као и са Косова и Метохије. Старијим ученицима највише се допала песма "Море изгрејала нане сјајна месечина", док су млађи са великим жаром и уживањем певали лирску народну песму "Ој, додо, додоле."   

Српско културно наслеђа представља јединствену и незаменљиву културну вредност, поготову када се негује ван матица наше земље и ваља констатно радити на њеном неговању  и очувању.










понедељак, 6. фебруар 2023.

Гостовање у Берлину: Писац и кустос Српске куће Љубомир Сарамандић

 

 Допунска настава на српском језику у сарадњи са српском православном црквеном општином у Берлину, организује гостовање Љубомира Сарамандића писца и кустоса Српске куће на Крфу.

Гостовање је заказано за 18. фебруар 2023. године са почетком у 18.30 часова у саборном храму Светог Саве (Rupiner str. 28, 13355 Берлин).

Љубомир је писац књиге "Ходочашће на Крф" која чува сећање на српске војнике и цивиле који су се повлачили преко Албаније и говори о њиховом боравку на грчким острвима Видо и Крф, за време Великог рата.

Српска кућа на Крфу, посвећена је Србима, који су боравили на том острву од 1916. до 1918. године. Најважнији споменик српске историје јесте на острву Видо, где се налази маузолеј подигнут 1939. године. Ту су и бројни споменици и обележја посвећена српском народу.

Више о гостовању и посети Љубомира Сарамандића Берлину можете прочитати на следећем линку: 

https://www.vesti-online.com/krf-je-nas-jerusalim/?fbclid=IwAR2BOsmlasvzBdIfi542EMd_e-GKmKpmyMXVYBlpxPYYd2GT_Epgy-LEgp0




среда, 25. јануар 2023.

Светосавска академија: У Берлину свечано и у духу светосавља

 

 Светосавска академија у Берлину отпочела је служењем свете архијерске Литургије у недељу 22. јануара 2023. године у храму Светог Саве у Берлину. Након богослужења, Епископ Диселдорфа и целе Немачке г. Григорије  преломио је славски колач са ученицима Допунске наставе на српском језику у Берлину, коју организује Министарство просвете Републике Србије.

Како доликује овом великом празнику, Савиндан у Берлину је обележен Светосавском академијом, које су заједнички припремале наставнице српског језика Марија Алексић и Мирјана Стефановић. Међу присутним гостима, највише је било деце која су дошла да прославе дан српске просвете, писмености, културе и државе.

На самом почетку пригодног културно-уметничког програма, наставница  Марија Алексић у поздравној речи обратила се свим присутним гостима, родитељима и ученицима и захвалила се Његовом преосвештенству Епископу Диселдорфа и Немачке г. Григорију и Њ.Е. Амбасадору Републике Србије у Берлину др Снежани Јанковић, као и осталим присутнима из јавног живота српске заједнице у Берлину.

Пригодан културно-уметнички програм отпочео је извођењем „Химне Светом Сави“. Током Светосавске академије одата је почаст Светом Сави, бројним рецитацијама, драмским дијалозима, легендама и предањима, славећи његово дело и врлине и проносећи дух светосавља.

Животно дело Светог Саве вишевековна је цивилазицијска вредност – не само што је поставио духовне стубове државности и савременог школства, него је у друштвено-хуманитарним областима био визионар, покретач и оснивач. Њему посвећен празник, прилика је да се осврнемо на поменуте темеље, али и погледамо у нашу будућност, коју чине ученици наше српске допунске школе.

Академија је завршена уз песму „Свети Саво, мудра главо“ коју су сви ученици програма отпевали заједно са публиком.

 По завршетку Светосавске академије, српска православна црквена општина у Берлину донирала је пакетиће за све ученике који су узели учешће у светосавској приредби.

Захваљујемо се и свим медијима, који прате манифестације српске допунске школе и објављују новинске чланке и радио-гостовања. У прилогу можете додатно прочитати и послушати о светосавској прослави и важности учења и очувања српског језика у дијаспори.

https://www.vesti-online.com/prenosimo-duh-svetosavlja/ 

https://on.soundcloud.com/K358y