четвртак, 29. август 2024.

Нови упис у школску 2024/2025. годину


 Поштовани ученици и децо која желите да се прикључите настави у Допунској школи на српском језику у Берлину, 

У организацији Министарства просвете Републике Србије, настава од 1. до 8. разреда постоји на више наставних пунктова у Берлину.
Циљ образовно-васпитног рада је учење и неговање српског језика као матерњег језика ученика, развијање и јачање свести о свом националном и културном идентитету кроз проучавање највреднијих дела српске културне баштине и одржавање трајних веза са отаџбином.

У одељку ПУНКТОВИ се можете информисати о досадашњим местима и терминима одржавања часова. За све додатне информације обратите се на имејл наше школе. 

За упис је најпре довољно да преузмете и попуните УПИСНИЦУ, и да се пријавите наставницама на школски имејл srpskadopunskaskola@gmail.com  или телефоне ради даљих упутстава.
Мирјана Стефановић моб. 01578 3168631 и Марија Алексић моб. 01577 8541949

Планирани датум почетка наставе у Допунској школи на српском језику у Берлину је 9. 9. 2024. године.

Формулар уписнице можете преузети ОВДЕ

ОЧЕКУЈЕМО ВАС!

недеља, 30. јун 2024.

И Берлин је трчао - РТС КРОС у дијаспори

 

Допунска настава на српском језику у Берлину у сарадњи са Саветом родитеља, реализовала је овогодишњи КРОС РТС-а у дијаспори, 30. јуна  2024. године са почетком у 10.00 часова у једном лепом и пространом градском парку у Берлину.

Традиционалној манифестацији КРОС-а РТС-а придружиле су се све групе које похађају наставу у српској допунској школи у Берлину, као и део ученика који слуша наставу на даљину. Ученици су трчали предвиђене деонице и били су подељени у три старосне групе (млађи, средњи и старији узраст), на девојчице и дечаке.

За прва три места у различитим категоријама подељене су дипломе и медаље. Поред реализованог кроса, организована је и додела уверења ученицима осмог разреда, као и подела ђачких књижица ученицима од првог до седмог разреда.

Родитељима је посебно била интересантна трка задовољства, где су и они имали прилике да трче и остваре сјајне резултате.

 Велику захвалност и помоћ приликом реализације КРОС-а РТС-а дугујемо и Савету родитеља српске допунске школе у Берлину, који су нам донирали медаље и обезбедили постоље за проглашење прва три места.

Ученици нису крили задовољство по завршетку реализованог кроса, као ни њихови родитељи.

Дипломе и медаље за прва три места у млађој, средњој и старијој  групи девојчица, освојиле су

Млађи узраст (девојчице и дечаци)

1. Јосефина Милетић

2. Туле Олах

3. Елена Милаковић

1. Игњат Којадиновић

2. Вук Себастијановић

3. Лазар Урошев

Средњи узраст (девојчице и дечаци):

1. Сара Пантић

2. Сташа Стојанов

3. Софија Томашевић

1. Урош Вуковић

2. Никола Зорић

3. Филип Недић

Старији узраст (девојчице и дечаци)

1. Ирина Којадиновић

2. Теда Олах

3. Лана Трпка

1. Коста Стојанов

2. Стефан Ђерић

3. Матеј Дејановић

Трка задовољства у две категорије (жене-родитељи)

1. Дијана Суботички Милетић; Љубосава Вуковић

2. Мирјана Стојилковић; Ивана Којадиновић

3. Наташа Шепшинац; Сузана Јарамаз и Анкица Ђерић

Трка задовољства у две категорије (мушкарци-родитељи)

1. Велибор Вуковић; Бранимир Циган

2. Зоран Котлаш; Југослав Пантић

3. Дарко Недић; Стојан Николић и Милован Маричић

 

Фотографије са одржаног КРОС-а РТС-а, можете погледати у прилогу.

                                                            















субота, 8. јун 2024.

Песмом до отаџбине

У организацији Допунске наставе на српском језику и Српске црквене општине у Берлину, одржан је наступ ученика српске допунске школе у саборном Храму Светог Саве 9. јуна са почетком у 12.00 часова.

Музички наступ ученика протекао је у сјајној атмосфери. У препуној сали саборног Храма Свети Сава ученици су поред домаћих традиционалних песама, извођења композиција на гитари, хармоници, виолончелу, виолини и клавиру - изводили и стране хитове, као и модерне српске кореографије, а имали смо прилику да погледамо и балетско извођење "Крцка Орашчића."

Више о музичким извођењима, можете прочитати у наставку линка:

https://www.vesti-online.com/pesmom-do-otadzbine/



среда, 22. мај 2024.

Дан словенске писмености и културе у Руском дому

 

Састанак језичког клуба за ученике руског језика, посвећен Дану словенске писмености и културе, одржан је у необичном формату.

Руски дом је угостио део ученика српске школе у ​​Берлину, организоване уз подршку Министарства просвете Републике Србије, као и њихове наставнике и родитеље. Ученици су обрадовали посетиоце традиционалним песмама о Ћирилу и Методију, које су певали на српском језику, свирали су на музичким инструментима, рецитовали и читали састав о очувању српског језика.

Током разговора о сличностима и разликама између српског и руског језика, посебна пажња је посвећена улози ћирилице у словенским језицима. Након музичког програма, гости вечери су могли да дођу до занимљивих открића: Многе речи у словенским језицима звуче слично, али значе потпуно различите ствари. Учесници клуба разговарали су о примерима сличних речи из српског, руског и пољског језика.

Поред наше српске Допунске школе, представили су се и говорили гости из Пољске.

Захваљујемо се на позиву и гостовању.

У прилогу можете погледати и интервју наставнице Марије Алексић са језичке радионице у Руском дому.



субота, 27. април 2024.

Такмичење у рецитовању "Ала је леп овај свет"





Традиционална манифестација „Ала је леп овај свет" 27. априла организована је по осамнаести пут испред удружења писаца „Седмица" у Храму Васкрсења Господњег у Франкфурту.

Ученица трећег разреда Допунске наставе на српском језику у Берлину Лана Јарамаз узела је учешће у рецитаторском делу такмичења и награђена је похвалницом за рецитовање песме „Химна коју певају блесе" Дејана Алексића. Захваљујемо се удружењу писаца на одлично организованој манифестацији, стручном жирију, осталим учесницима и присутним колегиницама испред Допунске наставе на српском језику на лепом и фином дружењу.



                             

понедељак, 26. фебруар 2024.

Књига о дечаку и дијаспори

 


Нашу млађу, а и одраслу публику у Берлину обрадовало је гостовање Јелене Ангеловски.

Дечји роман "Мика" освојио је срца свих присутних. Ауторка је овим романом желела да представи одрастање српског дечака у дијаспори и да одговоре на турбулентне пубертетске изазове, на оригиналан и занимљив начин.

Млађи нараштаји с великом пажњом и усхићењем пратили су догодовштине и животне дилеме које Мика свакодневно поставља себи.


По завршетку промоције на дечјим лицима могла се приметити извесна замишљеност и промишљање подстакнуто Микиним одрастањем у иностранству.

Мисија је успела. :)

Више о гостовању и дружењу са Јеленом Ангеловски, можете прочитати и на следећим линковима:

https://www.rasejanje.info/2024/03/06/u-berlinu-odrzana-promocija-romana-mike-dr-jelene-angelovski/

https://www.vesti-online.com/knjiga-o-decaku-i-dijaspori/

уторак, 6. фебруар 2024.

Дружење са Јеленом Ангеловски

Српска православна црквена општина у сарадњи са Допунском наставом на српском језику у Берлину, организује гостовање савременог дечјег писца Јелене Ангеловски.

Дечји роман "МИКА" Јелене Ангеловски је право освежење на нашој културној сцени.

Дечак Мика живи у иностранству. Има све проблеме који имају његови вршњаци на свим меридијанима, и још неколико више...

Добро дошли, очекујемо вас клинци и клинцезе. :)

                                                        


недеља, 28. јануар 2024.

Савиндан: Стопама наших предака

 

Светосавска академија обележена је у недељу 28. јануара у саборном Храму Светог Саве у Берлину. Након богослужења, протојереј ставрофор Радомир Колунџић преломио је славски колач са ученицима Допунске наставе на српском језику у Берлину, коју организује Министарство просвете Републике Србије.

У уводном делу програма наставница Марија Алексић поздравила је све присутне госте и захвалила се црквеном свештенству, представницима Амбасаде Републике Србије у Берлину господину конзулу Драгану Поповићу, представницима српских клубова, родитељима и ученицима на континуираној и лепој сарадњи која се негује свих ових година и доприноси свакодневном напретку и развоју српске допунске школе.

Ученици су на почетку културно-уметничког програма сложно и громогласно отпевали Химну Светом Сави. Млађим ученицима припала је част да рецитују стихове посвећене највећем српском светитељу, док су старији ученици са великом дозом озбиљности изводили драмске игроказе, легенде о Светом Сави и разнолике музичке нумере. Ученица Наталија Стојилковић отпевала је песму „Деца неба“, док је Анђел Васић на виолончелу одсвирао нумеру „Ово је Србија.“ У завршници програма присутна публика је отпевала са дечијим хором „Маријо славна“ и на прави начин обележила крај овогодишње Светосавске академије.

Наставнице српске допунске школе Марија Алексић и Мирјана Стефановић нису криле велико задовољство и част што су ученици уложили максималан труд и рад да приредба буде реализована на високом нивоу. Ни о једном свецу, особито о свецу Србину, не прича се толико, као о Светом Сави. У тим песмама и причама, износи се свуда његова велика мудрост и светост, као првог просветитеља и учитеља нашег народа-истакла је наставница Мирјана Стефановић.

Позитивни утисци могли су се чути и код родитеља, који су изразили захвалност што се и у дијаспори наставља традиција наших предака и прославља један од најзначајнијих празника нашег народа-Савиндан.

По завршетку академије ученици и сва деца добили су пакетиће које је припремила српска православна црквена општина у Берлину.





понедељак, 15. јануар 2024.

Светосавска академија

 

Поштовани и драги гости,

Допунска настава на српском језику у Берлину позива вас на Светосавску академију 28. јануара 2024. године у Храму Светог Саве на Ведингу.

Програм:

Света литургија у 10.00 часова

Резање славског колача

Пригодан културно-уметнички програм ученика српске допунске школе

 Добро нам дошли!



понедељак, 18. децембар 2023.

Новогодишње дружење са Дејаном Алексићем

 

Допунска настава на српском језику у Берлину која реализује наставу под покровитељством Министарства просвете Републике Србије организовала је гостовање савременог дечјег писца Дејана Алексића. Наставнице српске допунске школе Марија Алексић и Мирјана Стефановић потрудиле су се да организациони део буде на највишем нивоу.

Дечји писац испунио је још једном очекивања великог броја присутних у једној од градских сала у Берлину. Књижевној вечери присуствовали су и представници амбасаде Републике Србије у Берлину, конзул госпођа Радмила Бошковић, старешина српске црквене оштине у Берлину протојереј-ставрофор отац Радомир Колунџић и председница српско-немачке заједнице „Младост“ госпођа Јасна Гунес.

На интерактиван и занимљив начин писац  је представио лексичко богатсво српског језика, истичући важност и значај учења.  Говорећи стихове намењене деци, вратио је и одрасле у свет детињства да још једном осмотре свет кроз оптику дечју логике, растерећени свог досадашњег искуства, знања или предубеђења стечених у годинама зрелости.

У другом делу програма Деда Мраз је пожелео срећне новогодишње и божићне празнике и обрадовао наше најмлађе сјајним пакетићима.


Ученици и родитељи изразили су велико задовољство и привилегију што су имали прилике да се уживо сретну са чувеним савремеником и прошире читалачке видике.

 Дејан Алексић је песник, драмски писац и стваралац књижевних дела за децу. Вишеструко је награђиван за свој књижевни рад, а његова дела саставни су део наставног програма и лектире у Србији.