недеља, 19. новембар 2023.

"Електромачак" са српским ђацима у Берлину

 

 У Немачкој се сваке године 17. новембра обележава „Дан читања.“ На подручју целе СР Немачке пријављено је преко 900.000 манифестација различитих културно-едукативних формата и различитог старосног узраста.

Део ученика Допунске наставе на српском језику, која се реализује под покровитељством Министарства просвете Републике Србије, заједно са наставницом српског језика Маријом Алексић, одржали су радионицу „Дана читања“ у српском православном храму Свети Сава у Берлину.

У уводном делу радионице говорило се о појму електрицитета и животу и раду најзначајнијег српског проналазача Николе Тесле.

Захваљујући Београдском читалишту и Централном савету Срба у Немачкој, ученици су добили на поклон књигу „Електромачак“ Николе Тесле. Књига представља интегрисано писмо које је Никола Тесла, пред крај свог живота, упутио девојчици Поли Фотић, кћерки тадашњег југословенског амбасадора у САД, у којем се присећа свог најранијег детињства.

Ученици су читали наглас одломке из књиге „Електромачак“ и додатно продубљивали стечена знања о чувеном српском проналазачу.

У завршном делу, ученици су говорили о важности и значају читања и богаћењу речника. Читањем наглас побољшавамо разумевање и развијамо активно слушање-закључак је свих присутних ученика.

Захвални на овој лепој и поучној књизи и родитељи српских ученика добили су букмаркере на поклон, како би се што већи број ученика охрабривао и додатно заволео читање књига.







Нема коментара:

Постави коментар